luukmeijboom.reismee.nl

Week 2/22

Hallo allemaal,

Mijn weekje Seoul heb ik op dit moment alweer achter de rug, en heb me nu gesetteld op mijn kamer in mijn universiteitsstad Daejeon. Met ruim 400 nieuwe internationale studenten is het hier een drukke bedoeling!

Maar eerst nog terug naar afgelopen zondag, toen ik nog in Seoul was. Dit was weer een dagje cultuur voor mij. Ik ben eerst naar het historische centrum van Seoul geweest, waar de oude Koreaanse huizen nog te bekijken zijn. Hierna ben ik naar de twee paleizen in het centrum van Seoul gelopen, waarvan ik er één ook van binnen heb bezocht. Ook was bij de ingang van het paleis net de wisseling van de wacht (zie foto's). Toen ik 's avonds onderweg was naar de metro moest ik opeens langs tientallen politie-agenten en overal stonden politiebussen die gedeeltes van de weg blokkeerden. Ik heb natuurlijk gevraagd wat de bedoeling hiervan allemaal was, en het bleek dat ik in de wijk was beland waar de president van Zuid-Korea woont.

Maandag was mijn laatste dagje Seoul. Eerst heb ik het WK stadion (2002) bezocht. Daarna ben ik naar de andere kant van de stad gereisd, waar olympisch park (1988) was. Omdat ik hier pas 's avonds aan kwam, waren de olympische stadions helaas al gesloten. Hierna heb ik weer een typisch Koreaanse maaltijd gehad: rijstsoep. De soepen die ze in Korea serveren zijn voldoende als avondeten. Je krijgt er nog allemaal kleine gerechtjes bij. Met stokjes eten gaat me al aardig af! Die avond kwam ik nog een opvallend bord tegen dat op de deur van een restaurant geplakt was: 'Due to the ebola virus, no black people allowed in here!'

Dinsdagochtend heb ik mijn spulletjes bij elkaar gepakt, en heb ik Seoul verlaten. Het was tijd om door te reizen naar mijn universiteitsstad Daejeon. De treinen in Korea zijn ontzettend goedkoop: 2 uur trein voor omgerekend €7,50. Wat me opvalt is dat de mensen in Korea super netjes zijn en vertrouwen hebben in elkaar. Als de conducteur de treincoupé binnenkomt of verlaat maakt hij even een buiging naar de mensen in die coupé. Ook als mensen op de bus staan te wachten, gaan ze niet zoals in Nederland op een hoopje in het bushokje staan, maar maken ze een nette rij, zodat de mensen die als eerste aan het wachten waren ook als eerste in de bus kunnen. Criminaliteit komt in Korea bijna niet voor. Op stations en door de binnenstad van Seoul liepen mensen gewoon met de telefoon half uit de achterzak van hun broek stekend. Dat zou je op Amsterdam Centraal geen 2 minuten moeten proberen. Toen ik eenmaal op mijn nieuwe kamer aankwam kon ik meteen alle spullen inruimen. Het is een mooie kamer met airco, waar we met z'n 2e moeten slapen. Het heeft geen keuken, maar het is in Korea gebruikelijk dat studenten gewoon bij de restaurantjes op de campus ontbijten, lunchen en 's avonds eten. Mijn kamergenoot is een Nederlander, die blijkbaar ook op de TU Delft studeert. Ik heb maar meteen met 3 vrienden boodschappen gedaan. Hierna zijn we uit gaan eten in Daejeon. Het restaurant had van die lage tafeltjes, waarbij je op de grond moest gaan zitten. Blijkbaar komen er niet zoveel buitenlanders in dat restaurant, want toen we aan het eten waren werden we gefilmd door het personeel.

Woensdag begon de introductie voor alle 400 nieuwe buitenlandse studenten. We begonnen met een presentatie waar de praktische info aan ons gegeven werd. 's Middags was het begin van het Buddy Program. Hierbij worden 3 of 4 buitenlandse studenten gekoppeld aan een Koreaanse ouderejaars student. Ik zit in het groepje met een Amerikaan en een Braziliaan. Met dit groepje hebben 's middags de campus verkend. De campus hier is totaal anders dan in Nederland. Hier lijkt het meer op een stad. De campus heeft wegen, een dokter, universiteitsgebouwen, studentenwoningen, supermarkten, restaurants, een kroeg, een sportcentrum, een fietsenwinkel etc. Eigenlijk hoef je als student dus weinig van de campus af. Na de campustour hebben we spellen gedaan en samen avondeten gehad. Daarna begon een concert in het theatergebouw van de universiteit. Dit concert bestond uit allemaal kleine acts (zoals bands, zanggroepen, goochelaar, dj etc), die ieder ongeveer 15 minuten mochten optreden.

Donderdag was de tweede dag van de introductie. De dag begon met een toren bouwen van bekertjes met je buddy-groepje. Toen hebben we nog een quiz over de universiteit gedaan. Hierna stond de stadstour op het programma. We hebben alleen weinig van de stad gezien. We zijn naar het winkelcentrum gegaan. Ook de bekendere ijswinkel van Daejeon hebben we bezocht en hebben we kleine hapjes van kraampjes op straat geproefd. Die avond zijn we nog met 11 man naar een kroeg net buiten de campus geweest. Dit is de kroeg waar veel buitenlandse studenten naartoe gaan in de weekenden. We hebben ons goed geamuseerd met tafelvoetbal, biljart en drankspelletjes!

Vrijdag was de derde en tevens laatste dag van de introductie. In de ochtend kregen we onze laatste infosessie, en 's middags hadden we vrij. De avond begon met een welkomstreceptie voor alle nieuwe internationale studenten, waarbij goed eten inbegrepen zat. Na de receptie heb ik een taxi gepakt naar de kroeg waar pap al met een Koreaanse collega aan het eten/drinken was. Toen de Koreaan op een gegeven moment afhaakte, hebben we er met zijn tweeën nog een gezellige avond van gemaakt.

Zaterdag ochtend is pap eerst naar mijn kamer komen kijken. Hierna zijn we gewandeld naar het Science Museum, maar dit bleek iets voor jongere kinderen te zijn. Nadat we een paar minuten daar waren geweest zijn we dan ook weer vertrokken. We zijn richting het hotel van pap gewandeld, en daarna hebben we een taxi gepakt naar de touristenwijk van Daejeon. Hier hebben we even pootje-gebaden en hebben we een concert van de plaatselijke drumband gezien. Toen zijn we met de metro naar het WK stadion (2002) van Daejeon gegaan. We hebben daar eventjes binnen gekeken, maar omdat 3 uur later een wedstrijd zou beginnen moesten we het stadion ook weer snel verlaten. Eenmaal terug in het centrum hebben we een terrasje gepakt, waarna we een druk restaurantje in zijn gegaan. Het eten was hier wederom erg pittig. De rest van de avond hebben we doorgebracht in een kroeg.

Al met al een erg leuke week! Ik hoop dat er zo nog velen mogen volgen! Foto's zijn ook te vinden op deze blog.

Groetjes Luuk

De eerste 4 dagen

Hallo allemaal,

Na een goede vliegreis van ruim 10 uur was ik woensdagmiddag lokale tijd geland in Seoul. Gelukkig zat ik op de heenreis naast een Nederlands sprekende Belg. Eenmaal op de luchthaven van Seoul aangekomen hoefde ik nog maar een rechtstreekse metro te pakken die me naar mijn hostel zou brengen. Het hostel is prima: aardige mensen, goed ontbijt en perfecte locatie.

De eerste avond heb ik mijn wijk verkend. Dit is blijkbaar de wijk waar veel jongeren zitten, en waar het elke avond ontzettend druk is in de drukke uitgaanswijk (waar ik nog geen 100 meter vanaf woon). Het viel me op dat veel Koreanen weinig tot geen Engels spreken. Zelfs een groot deel van de jongeren spreekt het niet. Wat me ook opviel waren de gewoontes van de Koreanen. Het is hier blijkbaar de bedoeling dat je tijdens het gapen een zo hard mogelijk geluid erbij maakt, maakt niet uit waar je bent. En als je op straat wilt spugen: geen probleem! Het liefst gorgel je net voor het spugen nog even zo hard als je kunt. De eerste avond was ik nog moe van het vliegen, dus ben ik optijd naar bed gegaan.

De tweede dag ben ik naar het 'War Memorial of Korea' gegaan. Dit is een groot museum over het oorlogsverleden van Korea, met natuurlijk de nadruk op de Koreaanse Oorlog. Nadat ik hier een paar uur geweest was, ben ik doorgereisd naar de wijk Gangnam. Ik wilde toch wel eens zien wat dit nou eigenlijk voor een wijk was. Gangnam is de rijke wijk van Seoul, en het liedje Gangnam Style is blijkbaar een protestliedje tegen deze rijke lui. Hierna ben ik in 2 uur teruggelopen naar het centrum van Seoul en heb ik voor de eerste keer echt Koreaans gegeten. Dit houdt in: veel rijst, vlees en vis. Omdat ik de volgende dag vroeg op zou moeten, heb ik het niet al te laat gemaakt deze avond.

Op de derde dag stond een tour naar de grens met Noord-Korea op het programma. Deze tour nam de hele dag in beslag. We begonnen met een kort bezoek naar het 'War Memorial of Korea', waar ik de vorige dag al zelf was geweest (maar ik had nog niet alles gezien). Daarna zijn we naar een park gereden waar een monument stond voor alle omgekomen (vooral Amerikaanse en Koreaanse) militairen. Hierna kregen we lunch in een restaurantje met uitzicht op de 'Bridge of Freedom', de spoorbrug waar tijdens de Koreaanse oorlog gevangenen tussen Noord en Zuid werden geruild. Na de lunch gingen we op weg naar de echte grens. Nadat eerst een Zuid-Koreaanse militair in onze bus de paspoorten gecontroleerd had, gingen we door naar de volgende post, waar een Amerikaanse militair nog een keer onze paspoorten ging controleren. Hierna werden we met legerjeeps begeleid naar de grens. Onderweg kwamen we nog door verschillende gates, die in geval van een Noord-Koreaanse aanval de weg moest blokkeren (zoals een betonnen constructie boven de weg die in geval van nood opgeblazen kon worden, zodat de weg versperd zou raken). Voordat we bij de grens aankwamen moesten we nog een brief ondertekenen, waarin stond dat zij niet verantwoordelijk waren in het geval je verwond of gedood zou worden. Eindelijk waren we bij de grens aangekomen! We mochten dichter bij de grens komen dat ik vooraf had gedacht. Aan de overkant zag je 1 Noord-Koreaanse militair de wacht houden. Ook mochten we in het Conference House (een VN-gebouw), waarin we de grens even over mochten steken. Al met al een ervaring die ik zeker niet had willen missen! 's Avonds ben ik de stad ingelopen, en ben ik een groep jonge internationale leraren van een plaatselijke middelbare school tegen gekomen, die me uitnodigde om die avond met hen mee te gaan. Ze bleven maar met drank komen, omdat dit m'n eerste avond uit was in Seoul. We zijn zelfs geëindigd op een plek waar alle Koreanen gek op zijn: een karaoke-bar!

Op dag 4 heb ik eerst fijn uitgeslapen, en heb ik 's middags een lange en vermoeiende wandeling gemaakt door de berg die midden in Seoul ligt. 's Avond heb ik nogmaals tot in de late uurtjes het nachtleven van Seoul meegemaakt.

Ik hoop dat jullie er na dit lange verhaal nog allemaal zijn ;) Foto's zijn ook te vinden op deze blog!

Groetjes Luuk

Welkom op mijn Reislog!

Hallo en welkom op mijn reislog!

Dé plaats om op de hoogte te blijven van alle avonturen en ervaringen tijdens deze reis. Vanaf nu zul je hier dan ook regelmatig nieuwe verhalen en foto's vinden, en via de kaart weet je altijd precies waar ik me bevind en waar ik ben geweest! Meer informatie over mijzelf en de reis die ik ga maken vind je in het profiel.

Wil je automatisch een mailtje ontvangen wanneer er een nieuw verhaal of een nieuwe fotoserie op deze site staat? Meld je dan aan voor mijn mailinglijst door je e-mail adres achter te laten in de rechter kolom.

Ik zie je graag terug op mijn reislog en laat gerust af en toe eens een berichtje achter!

Leuk dat je met me meereist!

Groetjes,

Luuk